Tibold Iván-emléktábla

Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 1.

Szombathely
Rákóczi Ferenc utca 1.
A Bartók Béla Zeneiskola aulájában, a Koncz szobortól balra látható.

Felállítás1999


Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Göröntsér Vera
2014.02.07. 20:40
"Mikor a Bartók Béla Zeneiskolában jártam a Koncz, Bartók és Kodály mellszobrokat fotózni, láttam a Tibold Iván emléktáblát. Akkor nem tudtam a tábláról semmit, de készítettem néhány fotót, és levélben érdeklődtem az iskola igazgatójánál, Orosz Sándor úrnál. Elküldte nekem az alkotó nevét, és címét. Marosits József művész úr minden igényt kielégítő választ adott az emléktáblával kapcsolatban. Ez úton is szeretném megköszönni. Leírásként bemásolom ide a levelét.

Tisztelt Vódli József úr!
Megtisztelő számomra, hogy a 'Szoborlap'-ra fel kívánja tenni az általam készített Tibold Iván emléktáblát.
Nagyon szívesen tájékoztatom Önt erről a munkámról.
Először is el kell mondanom, hogy Tibold Ivánt az 1970-es évek közepétől ismertem és nagyon jó barátságban voltunk egymással. Amellett, hogy a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatójaként ténykedett 30 éven át, kiváló muzsikus is volt, bőgős. Nagyon szerette a fát mint anyagot, nyilván azért, mert az Ő hangszerének is ez volt az alapanyaga. Tibold Iván fogékony ember volt nem csak a zenére, de más művészeti ágakra is, a képzőművészetre és az irodalomra egyaránt.
Sokszor járt a szombathelyi műtermemben, és Schaar Erzsébet,Páczai és Borsos Miklós alkotásai mellett, most is az igazgatói irodában látható a mocsári tölgyből faragott 'Kékszakállú' című szobrom, melyet megvett a Zeneiskola számára.
1999-ben, Tibold Iván halálának 5. évfordulójára az akkori igazgatónő, Csorba Rózsa felkérésére készítettem el az emléktáblát cseresznyefából, és Tibold Iván portréját ráapplikáltam bronz plakett formájában. A fa domborművön egy öreg fa látható, amely új hajtást is hoz. Ezzel a szimbólummal mintegy tovább örökítve a tanítványaiba a művészetet és az emberséget, amely belőle áradt. Minthogy Tibold Iván kedvenc anyaga a fa volt, az 'élő anyagot' egyesítettem az örökkévaló bronzzal és egy kompozícióvá vegyítettem. Egy rövid versem kívánkozik még ide, amely annak idején Iván barátomnak is az egyik kedvenc verse volt, Címe:
A fa
Furulyaszó a fa és hegedű
hangot varázsló gyanta-nedű
zöldlevél szemfödél
tavasz, nyár, ősz és tél
remény és sóhajtás utolsó,
ringató bölcső és koporsó.
Tisztelt Vódli József úr, ha érdeklik egyéb alkotásaim is amelyek köztereken, közintézményekben, templomokban stb. vannak felállítva szerte az országban, fotókkal és tájékoztató szövegegekkel szívesen állok rendelkezésére.
Jó egészséget és felfedező kedvet kívánok
üdvözlettel és szeretettel Marosits József"
Források:
http://szombathely.varosom.hu/latnivalok/szobrok/Tibold-Ivan-emlektabla.html
További linkek
http://www.tvszombathely.hu/hirek/60-eves-marosits-jozsef
http://www.bdtf.hu/KONYVTAR/archiv/2010/marosits/meghivo.pdf
http://videotorium.hu/hu/recordings/details/2389,Marosits_Jozsef



Cím alapján hasonló

"Tibold Iván-emléktábla" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Szombathely
Feltöltő
Azonosító
96360
Feltöltve
2011.10.08. 08:05
EXIF információk...
FUJIFILM / FinePix S5500
ƒ31/10 • 1/320 • ISO100

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Vódli József 11.10.08. 08:05
Összesen 1 fotó

Műlap története

21.10.08. 18:20
Megérintettem a "Tibold Iván-emléktábla" alkotást
14.11.19. 16:39
A "Tibold Iván-emléktábla" műlapon jóváhagyásra került egy szerkesztés
11.10.14. 11:12
Vódli József publikálta "Tibold Iván-emléktábla" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.