Szovjet hősi emlékmű

Gyömrő, Szabadság tér 2.

Állapot: Lebontott

Alternatív, helyi címek:Vaszil

Gyömrő
Szabadság tér 2.
Az alkotás a gyömrői - egykori - Horthy Miklós téren (mai Szabadság tér) állt.

Felállítás1944


Aerdna
2017.04.14. 20:17
Az eredetileg 1935-ben felszentelt, itt álló országzászlót a II. világháború idején ledöntötték, majd 1944-ben az elesett szovjet katonák temetkezési helyének jelölték ki a területet. Az eltemetett katonák sírhelye fölé a szovjet katonai parancsnokság utasítására készítette el id. Pál Mihály a szovjet katonát ábrázoló emlékművet. A szobor kicsit „kurtára” sikeredett, mivel nem megfelelő méretű kőtömböt kapott a szobrász a kivitelezéshez.

A helyi lakosok által csak „Vaszil”-ként emlegetett katona szobra nem sokáig állt az egykori országzászló helyén. 12 évvel felállítása után, 1956-ban (október 26-án) a szobrot ledöntötték (helyére a Kossuth-szobrot tették), majd egy traktor segítségével a közeli – egykori téglagyár helyén keletkezett – tóhoz vontatták, és a tóba dobták. A szobor feje a ledöntés közben letörött.

A forrás szerint a maradványok mai napig a tóban vannak, más információ szerint csak a fej nem került elő (pár éve rendbe tették a tavat, kitisztították, jelenleg strandként működik).

Az 1950-es évek elején az itt eltemetett szovjet katonákat áttemették a rákoskeresztúri temetőbe.

A területet a háború előtt és után Mocsári Sámuel (1875-1953) – Mocsári bácsi – tartotta rendben, azt tartották róla a településen, hogy senki sem kaszál úgy, ahogyan ő.

Az emlékmű helyén később egy obeliszk állt, majd 1998-ban újra felállították az országzászlót (lásd a kapcsolt műlapot).

A fényképet a Gyömrő Társaskör elnökének hozzájárulásával használtam fel, a képet a Társaskör részére egy helyi lakos bocsátotta rendelkezésre.
Források:
http://gyomroitarsaskor.gportal.hu/gindex.php?pg=35183104
Mocsári Sámuel dédunokájának személyes közlése
https://library.hungaricana.hu/hu/view/PESM_Pmm_10_1/?pg=103&layout=s

Aerdna műlapja


Kapcsolódó
Országzászló

Cím alapján hasonló

"Szovjet hősi emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Gyömrő
Feltöltő
Azonosító
273863
Feltöltve
2017.04.14. 19:39
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Aerdna 17.04.14. 19:39
Archív felvétel
Összesen 1 fotó

Műlap története

17.04.14. 20:17
Aerdna publikálta "Szovjet hősi emlékmű" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.