Budapest, X. kerület, Albertirsai út 10.

Állapot: Lebontott

Alternatív, helyi címek:Tűzmadár, Budapesti Vadászati Világkiállítás alkotásai

Budapest
X. kerület, Albertirsai út 10.
A Hungexpo területén állt az alkotás.

Elbontás1971. szeptember 30.
Felállítás1971. augusztus 27.


Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Ády
2020.11.24. 11:51
A Vadászati Világkiállítás megrendezését Magyarország nyerte el 1971-ben. A nagyszabású rendezvényt a BNV területén rendezték, amit stílusosan állat és madár szobrokkal díszítettek. Volt köztük olyan alkotás, amit eredetileg is ide szántak, másokat meg ideiglenesen az ország több településéről szállítottak ide a kiállítás idejére.

A most bemutatott alkotás a komáromi Dobi István Gyermekváros kertjéből érkezett. Az 1969-ban felállított, nagy kövön álló vörösréz madár kitár szárnyú alakját Laborcz Ferenc szobrászművész készítette. A kiállítás után visszakerült eredeti helyére.

Plusz kép az MTVA archívumából https://archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-cU5rZlRKWUNpNHdBcFNBdW1ZckVNNmdQdElFZ0poYnZOd0tqeGd2V1RhUT0
Források:
Földes László: Vadászati világkiállítás 1971 - emlékalbum
Képes Újság, 1971. szeptember 11. (12. évfolyam, 37. szám) 3. o
További linkek
Világkiállítás története: https://gyulajzrt.hu/vadaszati_vilagkiallitas_1971
A Vadászati Világkiállításról: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=20793
Laborcz Ferenc szobrászművész életrajza: https://www.kozterkep.hu/adattar/lexikon_szocikk/2715?kiemeles=Laborcz%20Ferenc

Ády műlapja


Kapcsolódó
Ércmadár
Kapcsolódó
Ércmadár

Cím alapján hasonló

"Ércmadár" c. alkotás fotói

"A Vadászati Világkiállításon helyet kapott a művészet is. A sok érdekes látnivaló között is felhívják magukra a figyelmet azok a szoboralkotások,...Teljes szöveg"A Vadászati Világkiállításon helyet kapott a művészet is. A sok érdekes látnivaló között is felhívják magukra a figyelmet azok a szoboralkotások, amelyek az állatvilág életét ábrázolják. Első képünk még akkor készült, amikor ezt a remek dámvad-szobrot a helyére emelték. Második képünkön: absztrakt madáralak...."
Fotó: BoganekKevesebb szöveg
Alkotó
Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
421292
Forrás
Képes Újság, 1971. szeptember 11. (12. évfolyam, 37. szám) 3.o
Feltöltve
2020.10.20. 12:27
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Ády 20.10.20. 12:27
Archív felvétel
"A Vadászati Világkiállításon helyet kapott a művészet is. A sok érdekes látnivaló között is...Teljes szöveg"A Vadászati Világkiállításon helyet kapott a művészet is. A sok érdekes látnivaló között is felhívják magukra a figyelmet azok a szoboralkotások, amelyek az állatvilág életét ábrázolják. Első képünk még akkor készült, amikor ezt a remek dámvad-szobrot a helyére emelték. Második képünkön: absztrakt madáralak...."
Fotó: BoganekKevesebb szöveg
Összesen 1 fotó

Műlap története

20.11.24. 11:51
Ády publikálta "Ércmadár" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.