Budapest, XXII. kerület, Campona utca 1-2.

Állapot: Elpusztult

Budapest
XXII. kerület, Campona utca 1-2.
Az egykori Nagytétényi Sertéshizlalda bölcsődéjében volt.

Készítés1957

Majoros János (keramikus)

Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Szapet
2021.12.08. 21:37
Majoros János keramikus életrajzában felsorolt köztéri művei a mai napig tartogatnak számomra meglepetéseket. Sokat sikerült közülük már "köztérképeznem", de még mindig vannak érdekes és izgalmas kutatnivalók. Ilyen a nagytétényi bölcsőde részére 1957-ben készített színes mázas falikép is. Több intézménynél "lefutottam" a kötelező köröket a faliképet illetően, de mindig zsákutcába jutottam. Egyszerűen sehogy sem akart horogra akadni az a bizonyos bölcsőde. Az elmúlt héten a Művészet folyóirat egyik régi számában látottak és olvasottak óriási meglepetést okoztak nekem:

"Majoros János a Nagytétényi Sertéshizlaldába készített János vitéz című faliképén dekoratív vonalvezetéssel ábrázolja nagy foltokba sűrített mondanivalóját. Kár, hogy a kompozíció nem eléggé kiegyensúlyozott." [1]

Az elmúlt 8-10 évben rengetegszer haladtam el Budapest déli részén, az M6 és 6-os főút által határolt területen lévő kettő régi épület mellett. Az egyik egy víztorony volt, a másik funkcióját sose sikerült meghatároznom. Amint elkezdtem utánanézni a Nagytétényi Sertéshizlaldának egyből összeállt a kép. A két épület közül az egyik valóban víztorony, míg a másik siló volt, méghozzá az egykori üzem épületegyütteseihez tartoztak.

A sertéshizlaldát ezen a területen kezdték felépíteni 1914-ben. 1957-ben bölcsődét és óvodát nyitottak az egykori igazgatói villaépületben. Az üzem 1995-ben, majdnem nyolcvan év működést követően végleg bezárt, helyére 2000-ben Harbor Park néven (mostani nevén Prologis Budapest Park - Harbor) logisztikai központ épült. A sertéshizlalda történetéről a forrásban megjelölt "Történetek Nagytétény múltjából" című könyvben lehet hosszabban és részletesebben olvasni. [2]

A víztorony, a siló és az egykori sertéstőzsde (hosszú időn keresztül munkásszállóként funkcionált) épületei műemléki védettség alatt állnak, ezek menekültek csak meg a bontástól. Légi fotók elemzése alapján úgy gondoljuk Ádyval, hogy a szóban forgó villaépület a telepen valamivel beljebb helyezkedhetett el és nem került műemléki védettség alá.

Próbáltam további fényképet beszerezni a bölcsődéről illetve faliképről, egyelőre sikertelenül...
Források:
[1] Az új magyar épületkerámia: Művészet, 1961 (2. évfolyam, 2. szám): https://adt.arcanum.com/hu/view/Muveszet1960_1961/?pg=67&layout=s (Arnacum - előfizetős adatbázis)
[2] Dindi István - Történetek Nagytétény múltjából: http://mek.oszk.hu/21500/21543/21543.pdf
További linkek
Majoros János életrajza (KMML): https://www.kozterkep.hu/adattar/lexikon_szocikk/2946

Szapet műlapja


Cím alapján hasonló

"János vitéz" c. alkotás fotói

Alkotó
Majoros János (keramikus)
Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
470627
Forrás
Művészet, 1961 (2. évfolyam, 2. szám)
Feltöltve
2021.12.04. 19:49
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 21.12.04. 19:49
Archív felvétel
Összesen 1 fotó

Műlap története

21.12.08. 21:37
Szapet publikálta "János vitéz" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.