Kutatási partnerek

Az alábbi, folyamatosan bővülő listában találod kutatási partnereinket, ahol segítséget kérhetsz, ha elakadtál.

Magyar Nemzeti Galéria Adattári Osztály

Képző-és Iparművészeti Lektorátus archívum

A Magyar Nemzeti Galéria Adattári Osztálya 2014-ben a Képző-és Iparművészeti Lektorátus archív anyagait tartalmazó önálló dokumentációs egységgel bővült. A lektorátusi archívum számos egyedülálló írásos és képi dokumentumot tartalmaz, melyek adalékul szolgálhatnak a Kádár-éra kultúrpolitikai irányelveinek megértéséhez a cenzori jogosultságokkal bíró állami szerv széleskörű tevékenységén keresztül.

A Lektorátus kiemelt feladata volt a beruházásokkal, valamint a közterületen elhelyezésre kerülő képző-és iparművészeti alkotásokkal összefüggő feladatok koordinálása és lebonyolítása. Az archívum "köztéri" irategysége tartalmazza az egyes megbízások ügyiratait – sikeres példa esetében: a műalkotás igényének bejelentésétől a kész mű átvételéig. Az egyes köztéri mappákban tehát adatokat találhatunk többek között a mű igényének tematikai indoklására, a bíráló bizottság szakmai értékelésére (pl. az elfogadás, módosítás, elutasítás okaira), az elhelyezés körülményeire és az alkotást jellemző paraméretekre vonatkozóan.

A kutatást segíti továbbá az egyes megbízásokat (a tervfázisokat és/vagy a kész művet) illusztráló köztéri fotótár és egy meta adatokat tartalmazó számítógépes adatbázis.

Az Adattári Osztály átszervezés és költözés miatt nem látogatható, ezért a kutatószolgálat sem üzemel. A Köztérkép közösségének e-mailben, vagy telefonon érkező kéréseivel az archívumot kezelő kolléga heti egy napon (szerdánként 10-18 óráig, az ünnepnapok és szabadságnapok kivételével) tud foglalkozni (erre a telefonos kutatási kérések alkalmával legyenek tekintettel). A beérkezett kérések mennyiségének függvényében a kérés teljesítése min. 1 max. 3 hetet vehet igénybe.

A kutatási kérések a zárva tartás ideje alatt a következőkre vonatkozhatnak:

  • alkotó köztéri/közösségi célzatú munkásságára vonatkozó meta adatok (helyszín, dátumok, társszerzők, méret-anyag-technika stb.) megosztása
  • intézmény és helyszín alapján azonosított munkák meta adatainak megosztása (a kereső erre kevésbé optimalizált)
  • a Budapesten elhelyezett alkotások kataszteri gyűjteményének megosztása (kerületekre bontva érhető el)

Kapcsolat

Szőnyeg-Szegvári Eszter
06 70 683 18 76
eszter.szegvari@szepmuveszeti.hu

Olyan intézményben dolgozol, vagy tudsz olyanról, amely köztéri alkotásokat tartalmazó országos vagy fővárosi adatbázist birtokol?

Ha megjelennétek ezen az oldalon, várjuk megkereséseteket a hello@kozterkep.hu email címen.