Kalmár Sándor (1929-1999) fafaragó, főiskolai tanár, matematikus

A Pákász-emlékmű bemutatása óta keresem a lehetőségét Kalmár Sándor fafaragó bemutatásának, sokáig sikertelenül. Kereséseim nemrégen meglepő fordulatokat vettek, és a megtalált információk alapján, úgy gondolom, nincs okom tovább kételkedni abban, hogy a megtalált „reneszánsz” emberben, a Pákász-emlékmű fafaragóját találtam meg.
Először két kiállításról találtam információt, melyeken Kalmár Sándor fafaragóként részt vett, s munkájáért 1978-ban Kecskeméten a Kiskunsági TESZÖV díját vehette át faragott munkájáért, majd 1980-ban egy miskolci kiállításon, Bács-Kiskun megye képviseletében részt véve, faragott furulyáiért vehetett át díjat.

A Pákász-emlékmű 1981-ben, egy különleges tiszai expedíció során született meg a kecskeméti Nagy Kristóf szobrász és Kalmár Sándor fafaragó munkája eredményeképpen. A tiszai expedícióban, múzeumi néprajzosok, alkotóművészek, ornitológusok, hidrológusok, biológusok társaságában, közös vízi túrán vett részt Kalmár Sándor is.

Majd megtaláltam egy bejegyzést, egy tanárokat és iskolákat értékelő internetes oldalon, ahol egy diákja Kalmár Sándor matematika tanárát értékelve, azzal zárja sorait, tudott róla, hogy furulyákat is faragott, és népdalokat is gyűjtött nagyra-becsült tanára. Itt derült ki, hogy a kecskeméti Kalmár Sándor főiskolai tanárról lehet szó, aki a kecskeméti Gépipari és Automatizálási Főiskola tanára volt.

Ebben az irányban tovább keresve, a Petőfi Népe napilap archívumában sok újságcikket találtam, melyek sokirányú érdeklődését, tevékenységét mutatták be. Aktív életpályáját az 1999-ben bekövetkezett halála alkalmából írott méltatásból is megismerhetjük. A matematika több ágát művelte. Középiskolai, majd főiskolai pedagógiai tevékenysége mellett, fontos eredményeket ért el az etnikai kutatások statisztikai értékelésében, és az INTER-KOZMOSZ programban az űrhajózással kapcsolatos orvos-biológiai problémák megoldásában, mint egy kutatóintézet munkatársa. A főiskolán folytatott szigorú, de elismert matematika-tanítás mellett, kiválóan sakkozott, aktívan sportolt, főiskolai kamarazenekart szervezett, melynek 27 éven keresztül koncertmestere volt. Különleges iskolateremtő képessége volt. Fényképezett, táj-fényképeiből kiállítást rendezett. Otthonos volt az irodalomban, történelemben, s a művészetekben. Halála utáni években, munkássága elismeréseként róla nevezték el a kecskeméti GAMF főiskola Informatikai Intézetét.

Nekrológjában megemlékeznek róla, hogy faragott is. Mindezekből bizonyossá tehetjük, hogy Kalmár Sándor (1929-1999), azonos a Pákász-emlékmű egyik készítőjével.

Források:
Kecskeméti kiállítás:
library.hungaricana.hu
Miskolci kiállítás:
library.hungaricana.hu
Tiszai vízi túra:
library.hungaricana.hu
Gyászjelentés:
library.hungaricana.hu
Nekrológ:
library.hungaricana.hu
Kalmár Sándorról elnevezett Informatikai Intézet:
library.hungaricana.hu
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Kapcsolt alkotó

Kiemelt alkotás


Hozzászólások

Hozzászólás írása...