Római oszlop

Kovács Karolina keramikus művészi pályáját a Szünet-tárlat alkotás-sorozatának felfedezése során ismertem meg. A keramikus segítségével találtam meg a budapesti Római kert lakópark kertjében levő kerámia római oszlopot.
Ezt az alkotást Kovács Karolina 2004-ben négy Iparművészeti Egyetemi évfolyamtársával együtt készítette el. Ők voltak: Mester Gabriella (aki a terveket készítette), Bisztricky Réka, Kakasy Kinga, Kőházi Mária.

Ennek az alkotásnak a megismerését azért találom jelentősnek, mert az első közösségi térben elhelyezett alkotás, melyben készítőként részt vett a nem jellemzően köztéri műveket készítő keramikus. Ezáltal tevékenységének egyik érdekes oldalát ismerhetjük meg.

A budapesti Római kert lakópark kertjében, a modernista kertépítéssel harmonikus egységbe hozott római kori építészeti, térformálási elemek egyik jelentős részlete, a közel négy méter magas kerámia római oszlop, a kert hangsúlyos részén elhelyezve. Az oszlop körültekintő művészi tervezésének köszönhetően, tulajdonképpen nem egy, hanem három oszlopot láthatunk egy kötegben. Körüljárva azt, egy függőlegesen, egy spirálisan futó bordázatú oszloprészletet, s egy falazott pillér-részletet találunk az oszlop törzsrészén. A beton talapzaton, az oszlop lábazatát, s a törzsrészek tetején egy stilizált ion oszlopfőt láthatunk. Az oszlopszék egyik oldalán olvashatóak az alkotás információi, a készítők nevei, a támogató neve és a készítés éve.

Talán ennek az alkotásnak készítése során kerültek közel az ezt készítő keramikusok a kerámia és az építészet kapcsolatához. Később, 2008-ban e témában a Túri Fazekas Múzeumban rendezett kiállításon is szerepelt Kovács Karolina neve is, több keramikus között.

Források:
Kovács Karolina keramikus tájékoztatása.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Kovács Karolina
Iparművész

Hozzászólások

Hozzászólás írása...