Kovács Attila, a bagodi, majd csácsbozsoki fafaragó, a faszobrász.

Kovács Attila fafaragót (1960 Zalaistvánd) szeretném itt bemutatni.
A köztérképen szereplő munkáinak forrásaiban, bagodi fafaragóként megismert Kovács Attila 1960-ban született Zalaistvándon.
Egy 1999. évi újságcikkben találtam először Kovács Attila fafaragó munkásságáról híreket, mely a Zalai Hírlap 1999. január 15-i számában jelent meg. Ott, mint amatőr faszobrászt mutatták be, aki már gyerekkorában is szeretett rajzolgatni és faragott kis szobrot.

Ebből, a bagodi otthonában készült újságcikkből megtudhatjuk, hogy munkanélkülivé válása vezette őt a fafaragáshoz. Szabolcs Péter szobrászművész biztatására komolyabban rátért a fafaragás tanulására, és szobrok készítésére. Tanulmányozta Barcsay Jenő anatómiai tanulmányait, másolva azokat képezte magát. Tanácsokat kért más fafaragóktól, akik szívesen segítettek neki. Az újságcikkből megtudhatjuk, már 1998-ban volt Pókaszepetkén egyéni kiállítása is. Több alkotásáról mesélt, melyek egy része külföldi megrendelőkhöz is került. Elmesélte, hogy 1999-ben már áll munkája Vonyarcvashegyen, Irsapusztán, került pesti műgyűjtőhöz…. is. „Mindig azt és úgy faragok, amihez éppen kedven van” mesélte az újságcikk írójának.

Balogh Mihály hottói fafaragó népművésztől különösen sok segítséget kapott. Ő vezette be Kovács Attilát az alkotótáborokba. Ennek eredményeként, már 1999 előtt részt vett számos játszótér elkészítésében. Balogh Mihállyal közösen készítették el 2001-ben Nemesapáti község számára, a faragott Szent Flórián címerrel ékesített színt a falu főterére, mely a faluban muzeális emlékké vált, akkor száztíz éves, Sopronban készült fecskendős tűzoltókocsit védte. (Zalai Hírlap 2001. június 11., 4. oldal).

Kovács Attila örömére, érem és famunkáit ismerhette meg a közönség 2003-ban a zalaegerszegi Csöndes Nyolcas c. kiállításon. A Balogh Mihály által szervezett nyolc, csöndben, a nyilvánosság elé ritkán lépő képzőművész alkotásait a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben (a zsinagóga épületében) láthatták a hónap folyamán. (Zalai Hírlap 2003.július 07., 9. oldal).

Kovács Attila 1999 után hosszabb ideig Bagodon élt. Innen származik a bagodi fafaragó jelzője. Napjainkban már a Zalaegerszeg város csácsbozsoki részében él. A 2015-ben, a zalaegerszegi Csácsi-hegyen felavatott Szent Orbán szobor készítőjeként már, mint csácsbozsoki fafaragó szerepel.

Kovács Attila számos munkájával találkozhatunk településeink közterületein, jellemzően Zala megyében. Elsősorban fafaragásai születnek, de van bronz szobra is. Alkotói szignója ismert. Érmeit, kisebb faszobrait és kisplasztikáit kiállításain ismerhetjük meg.

Köztéri munkái:
1999 Szent Flórián szobor, Pókaszepetke
1999 Szent Család, Nagyrada, templom
1999 Ovisok rönkvár az Apáczai ÁMK óvoda udvarán, Zalaegerszeg
1999 részvétel a Balatoni halászok emlékműve készítésében, közös munka, Vonyarcvashegy (köztérképen)
2000 Szent István szobor, Zalaistvánd (köztérképen)
2000 részvétel a Harangláb, Jézus, Mária, reformátusok kopjafája, katolikusok keresztje munkáiban, Közös alkotótábori munkák, Pózva, Idősek Otthona kertjében
2000 Milleniumi emlékoszlop, Hottó
2000 IV. Béla, Pusztaszentlászló (köztérképen)
2000 Szent István, Andrásfa, (köztérképen)
2001 nyolcszirmú virág domborműve, Becsvölgye, általános iskola
2001 Szent Márton, Gösfa (köztérképen)
2001 Szent István és Gizella arcmásával kopjafa, Zalaszentgyörgy
2001 István király-szobor, Bagod, általános iskola aula
2001 Szent István mellszobor, bronz, Bagod (köztérképen)
2001 Szent Flórián faragott címerrel ékesített fa szín készítése a muzeális tűzoltó-kocsi részére, Nemesapáti főterére, közös munka Balogh Mihály hottói fafaragóval
2002 Az utazókat köszöntő nagyméretű fakereszt, Hottó, a főút mellett
2002 település-címeres helységköszöntő és utca-névtáblák, Zalaszentgyörgy
2003 Szent Orbán szobor, Zalalövő, Pacsa-hegy
2004 Címer és utcanév tábla faragása, Nyitnikék óvoda, Becsvölgye, pajzsszegi településrész
2005 Szent Orbán szobra, egy fagyöngy által tönkretett tölgyfa törzsében, Boncodfalva
2006 Árpád vezér 3 méteres szobrát készíti Kisbucsára
2006 vízköpőt farag a zalaegerszegi Gébárti fedett termálfürdő részére
2008 Részvétel az idős néni virággal, Szent Gellért, Nepomuki Szent János, madonna, szerzetes és juhász, két kopjafa és pulikutya készítésében, Nagykapornak, faragótábor
2014 kőkereszt és a kápolna oldalfülkéjében levő Szűz Mária szobor felújítása, Zalaegerszeg, csácsbozsoki városrész
2015 Szent Orbán szobor, Zalaegerszeg, Csácsi hegy (köztérképen)

Kiállításai:
1998 Egyéni kiállítás, Pókaszepetke
2003 A Csöndes Nyolcas c. kiállításon részvétel, Zalaegerszeg
2004 Egyéni kiállítás, Zalaegerszeg, Öveges József ÁMK
2005 Zalai Tárlat, Zalaegerszeg
2008 Fafaragási bemutató a falunapi vásár kiállító-standján, Bagod
2008 Egyéni kiállítás, Zalaegerszeg, Peta kávézó

A további munkáinak felfedezése során, Kovács Attila fafaragó alkotói beazonosítását reményeim szerint segíteni fogják a leírtak.

Források:
Zalai Hírlap 1999. január 15-i száma:
fizetéses: https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/ZalaiHirlap_1999_01/?query=kov%C3%A1cs%20attila%20fafarag%C3%B3&pg=138&layout=s
- levélváltás a csácsbozsoki Évgyűrűk nyugdíja Klub 2015-beni elnökével
- a fafaragó szemályes közlése
- a munkák és a kiállítások felsorolása, a köztérképes műlapok, és a zalai Hírlap archív számaiból kerültek összegyüjtésre.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Hozzászólások

Hozzászólás írása...