Változások a működésünkben és a főszerkesztői csapat bővülése

A pár hete közzétett lemondásom kapcsán elindult folyamatok következő állomásaként ma este megváltoztak a működési elvek és ehhez igazítva a weblap technikai kerete is, valamint bővült a főszerkesztői csapat.
A "lemondásom" folytán több szálon indultak el egyeztetések és ötletelések. Egyelőre nincs konkrétum, haladunk tovább a júniusi határidő felé. Ahogy a bejegyzésemben is írtam, nem kívánom elvágni a lap életvonalát, vagyis most továbblépünk a hosszú távú fenntarthatóság irányába. A "fenntarthatóság" most a legfontosabb jelszavam, és ennek fényében vizsgálom a felmerülő kérdéseket és problémákat. Célom, hogy a KT működésében a lehető legkevesebb felesleges feszültség jelenjen meg; az alábbi változtatásokkal és folyamatos fejlesztéseimmel ezt a helyzetet próbálom elősegíteni.

Ády a főszerkesztői csapat tagja
Ebben az átalakulásban nagyobb teher és több munka nehezedik a főszerkesztők vállára. Ády úgy érezte, szeretne segíteni ebben, és elvállalta a főszerkesztőséget, aminek nagyon örülök! Innentől Verával együtt viszik a lapot. A csapat továbbra is kiegészül Jánossal, mint tanácsadó főszerkesztő. Ádyhoz került emellett a települések kezelése. A közös gyűjtemények eddigi kezelését köszönöm Aerdnának, innentől Vera veszi át ezt is és viszi az alkotótár mellett. Amennyiben valaki érez magában elég elhivatottságot és szívesen segítene a tárak adminisztrálásában, az jelezzen!

Szavazási rendszer leállítása a publikálásban és szerkesztések elfogadásában
A közösségi szerkesztést tavaly májusban próbaként indítottam el. A próbaidőszak a mai nappal lezárult, és a tapasztalatok alapján a közösségi szerkesztés szavazásos részét megszüntetem. A műlap publikálásoknál számos esetben nem vette figyelembe a tagság egy része a nyitott kérdéseket, a várakozó szerkesztéseket és az elvekben leírtakat - vagy épp túl szabadon értelmezte azokat. A várakozó szerkesztések elfogadásánál sok esetben nem került ellenőrzésre a hozzáadott új információ, hibás vagy kérdéses adat került a műlapokra. Néha úgy érzékeltem, mintha szimpátiaszavazás történne. Mindezek alapján úgy látom, a próbaidőszak nem volt túl sikeres. Bár nagy reményeket fűztem a nyílt és szabad rendszerhez, belátom, hogy ebben a formában csak még több feszültséget szült, illetve erősítette a már több éve zajló klikkesedést és egymásra mutogatást.

A rendszer visszaáll a tavaly május előtti állapotra, vagyis minden nem önállóan publikáló tag lapjait, valamint minden nem magyar vonatkozású műlapot a főszerkesztők ellenőriznek és engednek ki, valamint ők kezelik a legalább 5 napja várakozó szerkesztéseket is, ha a műlap létrehozója nem. Az ezekről zajló párbeszéd látható marad a Fórumban.


Feszületek és temetői, templomi alkotások csak alkotóval
A feszületeket, valamint a templombelsők és temetők alkotásait mostantól alkotóval tudjuk befogadni. Az alkotót értelemszerűen forrással vagy szignóval szükséges alátámasztani. Ez igazából egy pár évvel ezelőtti állapot visszahozása.


Emlékőrzők befogadásának leállítása
A művészi elem nélküli emlékőrzők befogadását határozatlan ideig leállítjuk. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem várunk például olyan háborús emlékműveket, amelyeken nincs olyan egyedi művészi alkotás, ami egyébként feltölthető lenne.


Külföldről csak önálló szobrok jöhetnek, angol leírás nem kötelező
A külföldi nem magyar vonatkozású alkotások esetében mostantól nem várunk el angol leírást, de a művek típusát tekintve csak önálló szobrokat fogadunk be. Ez azt jelenti, hogy nem jöhetnek például olyan alkotások, amelyek épületeket díszítenek.


Az utóbbi három bekezdésben tárgyaltakra érvényes szabályozás a bejegyzés megjelenése után jóváhagyásra vagy publikálásra beküldött műlapokra vonatkozik.

A fentiek alapján visszalépünk a Köztérkép/Szoborlap eredeti szellemiségéhez: egyedi műalkotásokat gyűjtünk, külföldről pedig az értékes és példaértékű szobrokat próbáljuk elhozni.

Értelemszerűen az "érték" megállapítása továbbra is szubjektív és sok esetbe vitás kérdés lehet, de a változások célja csökkenteni az ütközőpontok számát.

Tudom, hogy nem kis változásokról van szó, de bízom megértésetekben és közreműködésetekben.


Adománygyűjtés indítása
Pár napon belül elindítok egy új, folyamatosan futó adományozási programot, aminek keretében megpróbálunk pénzt gyűjteni a havi szerverdíjakra, valamint az üzemeltetési és fejlesztési munkákra. A célom itt az, hogy meglássuk, összejöhet-e a független fenntarthatóság rendszere.
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...