Damkó József szobrászművész életrajza

Hiánypótlásnak szántam, az alkotóról kevés adat maradt fenn, kutatva az egykori dokumentumokban találtam rá, ide másoltam.
Damkó József szobrászművész.

"Született a Nyitra megyei Németprónán 1872-ben, egyszerű iparos szülőktől. Budapesten az Iparművészeti Főiskolára került és elvégezte a szobrászati mesteriskolát, ahol id. Mátrai, Loránffy és Strobl Alajos növendéke volt. Innen került ki Párizsba a Julien Akadémiára. Első Ízben 1906-ban lépett a nagy nyilvánosság elé, amikor is a Képzőművészeti Tárlaton részt vett Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Kossuth Lajos és II. Rákóczi Ferenc szobraival. Ez idő óta állandó kiállítója a bel- és külföldi tárlatoknak. Erősen karakterizáló szobrász, akinek széles skálájú művészete ugyanolyan otthonosan mozog a népies, mint az egyházművészet terén. Alkotásai a Szépművészeti Múzeumban és a Fővárosi Múzeumban vannak. S egy monumentális szimbolikus szoborcsoportja szimbolikus szoborcsoportja a Munkásvédelmi Múzeumban. Itt lelhetők fel a népéletből vett kisplasztikái, színes terrakottái és fejterrakotta tanulmányszobrai, valamint a „Bánat“ című monumentális márványszobra. Híresebb alkotásai közé tartozik a budai Kapisztrán-szobor, II. Szilveszter pápa síremléke Rómában, a magyar régészek emlékműve a Múzeum-kertben. Szt. Antal és Jézus szent Szíve márványszobra a Szent István Bazilikában, Szent József és Szűz Mária márványszobra a belvárosi templomban, Szent Péter és Szent Pál márványszobra a budapesti Piaristák kápolnájában, a József-központ reliefje, a Várpalota Kúria, Országház, Mezőgazdasági Múzeum homlokzatainak dekoratív szobrai és számos márvány emléktábla. Tisza- és Návay-emléktábla az országházban. Hősi szobrai vannak Kiskőrös, Érd, Hajdúszovát, Sarud, Kuncsorba, Meggyaszó, Biharsáp, Sarkadkeresztúr, Szerep, Ceglédi hősök emléke. Nevezetesebb síremlékei közül valók, a Fraknói-Síremlék a kerepesi temetőben, valamint özv. Specht Károlyné síremléke Marosvásárhelyt. Híresebb mellszobrát Csernoch János, Fraknói Vilmos, Lányi és Zadravec püspökökről mintázta. Díjai: 1902-ben Fraknói-féle „Római-díj“,
1908-ban állami kis-arany érem és Ipolyi egyházi díj, 1916-bain Lipótvárosi Kaszinó díja, 1917-ben az Ipolyi Arnold-féle egyházi díj, 1913-ban Halmos-féle díj, 1921-ben Tol- nagy-díj, 1923-ban Budapest székesfőváros díja, 1925-ben Saxlehner-díj, 1926-ban Egyházművészeti kiállítási arany oklevél. 1930- ban Budapest székesfőváros díja. A külföldi kiállításokon elnyerte Torinóban az ezüst érmet, Saint Louisban egy ezüst érmet, Londonban egy ezüst és Monzában egy arany érmet. Tagja a Képzőművészek Egyesületének és a Céhbelieknek, választmányi tagja a Képzőművészeti Társulatnak és az Egyházművészeti Tanácsnak."

Források:
https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/Lexikon_MagyarFeltamadasLexikona/?pg=486&layout=s
Szentmiklóssy Géza (szerk.): A magyar feltámadás lexikona (Budapest, 1930) Dán György dr.
Bejegyzés megtekintés: