Freskók, kopjafák...

Borhi László szerteágazó képzőművészeti tevékenységét ismertem meg, a szolnoki vasútállomás környezetében levő művészeti alkotások keresése közben, ahol egy faragott kopjafája taláható.
Hosszas kereséssel sikerült eljutnom oda, hogy képekkel mutathassam be a szajoli Borhi László (1942-2016) alkotásait. Borhi László fafaragóként szerepel a köztérkép alkotói oldalán, mert az ott bemutatott kopjafája fafaragó tevékenységében született.

A fafaragási munkássága három kopjafát érint, de mellette festőként is megvalósította elképzeléseit önálló alkotásokkal, freskókkal és nagyméretű olajfestményekkel. Nagy festők festményeiről készített másolatokat is. Képzőművész tehetsége ennél is szerteágazóbb, mert a színi előadások díszletein, humoros-rajzos tablókon kívül, tűzzománc dísztárgyak, gravírozott emléktábla is szerepel munkái között.

Munkássága bemutatásával Borhi Lászlónak szerettem volna emléket állítani, melyből megismerhetjük annak az embernek az alkotásait, aki nem végzett művészeti iskolát, de szabadidejének minden percét áthatotta az alkotási kedv. Aki munkája mellett végezte művészi tevékenységét nagy odaadással, melyről olvashatunk alkotói oldalán is, az életútját ismertető blogbejegyzésben. Az abban megnevezett alkotásait szerettem volna eredeti helyükön felkeresni, fényképekkel bemutatni. Ezért készítettem el a csatolt mappát, melyben szerepeltetett alkotásokat részben sikerült a helyszínen készített fényképeimmel bemutatni, egy másik részét kapott fényképek alapján. Remélem sikerül majd tovább bővítenem bemutatott alkotásainak körét idővel.

Munkámban pótólhatatlan segítséget kaptam Borhi László lányától, aki nemcsak információkkal segített, hanem fényképeket is készített és küldött az általam fel nem kereshető alkotásokról.

Források:
Levélváltás Borhi Judittal.
Bejegyzés megtekintés: