Egy újabb lépés (a valóban modern nagyvárossá válás útján)

Berci blogjaBerci @ 2010.04.06. 20:57Műlapok
 
Egy újabb nagy lépés, amelyet egy láb, egy kőláb tett meg. Boldi (Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész) Kőláb című gránitszobrát Budapesten, a belvárosi Egyetem téren 2010. április 3-án helyezték el, a Budapest Főutcája projekt keretében.
A fővárosban sajnos még (egy-két próbálkozástól eltekintve) szinte ismeretlen modern, nemzetközi szinten is naprakész, kortárs köztériség újabb lépést tett meg ezzel az újszerű utcakép, a modern gondolkodás elfogadásának irányába, talán már-már egy tendenciát alakítva, erősítve ezzel.
Az új főutca szándékosan nem archaizál, szándékosan nem sosemvolt, de régies kandeláberek, hamiskás utcabútorok kerültek elhelyezésre. Annyi ilyenünk van már! Helyette markáns, ultramodern, kaktusz-szerű világítótestek, berendezési tárgyak és – végre – tényleg korszerű műalkotások kerültek köztérre. Egy párhuzamos és világviszonylatban is előremutató alternatíva született a hagyományos, zsúfolt Váci utca mellett.
Boldi szobra az ELTE Jogi karának épülete elé került. A tér korábban parkoló autóktól zsúfolt, töredezett aszfaltburkolatú volt, nem akadálymentes. Kutyavizelettől kiégett földű kiemelt (egykori) ágyások keretezték szűken, amelyekben néhány cserje sínylődött. Az új elképzelés összenyitotta a tér felületeit, egy szinten összefoglalva azokat. A megmaradó autóbusz- és célforgalomtól a tér közepét üvegkockák választják el. Szignifikánsan és mégis könnyeden, légiesen.
A szobor nem kiemelt talapzatra került. A tér szintjén állították fel. Ezzel is azt az üzenetet sugallva, hogy „érints meg, érj hozzám, alakuljon ki köztünk interakció!”.
Nem is kell ezt kétszer mondani, a szobrot már felállítása után körbevették a nézelődők. A fiatalok ráültek, kipróbálták milyen érzés elfeküdni rajta, a lányok pózoltak, sokan-sokan fotózták. Látszott, hogy a hatalmas, patinás épületekhez és a nagydarab utcabútorokhoz viszonyítva méreteiben szerény szobor a tér, a figyelem közzéppontjává lesz. Lett.
A sikert, a jól sikerült összképet látva csakis azt mondhatjuk: még, még, hasonlóan modern hangvételű köztéri alkotásokat Budapestre!
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok