Varga Éva bemutatása

 
Varga Éva 1969-ben kezdte meg a tanulmányait a Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán, mestere Szabó Iván volt. A főiskoláról 1974-ben került ki, 1975-től Miskolcon él, a helyi művésztelepen. Már 1973-ban bemutatkozott a XX. Vásárhelyi Őszi tárlaton, ahol díjat is nyert, majd 1976-ban megkapta a Miskolci Téli Tárlat nagydíját. Miskolcon az első köztéri alkotása az akkori MSZMP székházra készített lendületes Galambos dombormű. 1982-ben megkapta a Derkovics-ösztöndíjat. 1987-ben állították fel az Avasi lakótelepen a Madaras kútját, majd 1988-ban a Népligetben Jókai Mór bronz mellszobrát. 1989-ben Izsó Miklós Művészeti díjat kapott. 1991-ben bronz világháborús emlékművet készített Felsőzsolcára és fontos bronz mellszobrokat a Miskolci Egyetemnek (Delius Kristóf, Mikoviny Sámuel, Bálint Lajos). 1996-ban állították fel Miskolcon, a Széchenyi utcában Millecentenáriumi emlékművét, melyet gránit-mészkőből készített. 2001-ben állították fel Nagy Lajos király bronz mellszobrát a Diósgyőri vár előtt. 2005-ben, József Attila születésének 100. évfordulójára készült életművének egyik legszebb bronz szobra, mely a mellvédnek támaszkodó költőt ábrázolja. A szobor Lillafüreden, a Palotaszálló függőkertjében található.
A művész a szobrászat minden ágában alkot, készít köztéri nagyszobrokat, kisplasztikákat, portrékat, sőt még érmeket is. Anyagválasztása is változatos: kő. bronz, gipsz, vas. Miskolci művészként sok alkotása került a városba, alkotásait a helyiek szeretik és tisztelik. 1994-ben Kondor Béla művészeti díjat, 2002-ben Munkácsy-díjat kapott. 2009-ben Római ösztöndíjat nyert.
Munkáit számos közgyűjtemény őrzi: Bibliai Múzeum, British Museum, Hermann Ottó Múzeum, Centro Dantesco, Miskolci Galéria, Petőfi Irodalmi Múzeum.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Varga Éva
Szobrász

Hozzászólások

Hozzászólás írása...