Evangelos Moustakas

 
Nem sok jogalapom van egy görög szobrász bemutatására.
Különösen nem is indokolt, tekintve, hogy egy műlap tartalmazza a SzoborLapon egy szobrát – tehát túlnyomónak nem mondható. Ráadásul a szoborról a képeket „úgy kapartam össze” több, nagyon régi év terméke, nem is jó képek, nem is IDE készültek.

A kötődésem mégis alapos: görög a feleségem – így gyermekeim is 50%-ban görögök. Nekem ez így jó…

Először 1982-ben voltam a Nagy Sándor emlékműnél Thesszalonikiben. Ennek több mint 25 éve. Akkor még gyermekeim kicsik voltak én meg fiatalabb.
Az elmúlt időben többször is meglátogattuk ezt a kitüntetett helyet, ahol a nagy vezér szelleme és a tenger tágassága hathatja át az embert – engem különösen, aki a görög kultúra és történelem rajongója és tisztelője vagyok. Tudom, hogy nem nagyon népszerű, de jelenlévő barátaimnak ilyen helyeken rögtönzött előadásokat szoktam tartani.

Nagy Sándor a történelem egyik legnagyobb alakja, későbbi korok nagy példaképe.
Sokáig lebegett alkotó és évszám nélkül a lovagló Nagy Sándor szobor a műlapjaim között, mindig foglalkoztatott az alkotó.

A görögök – ha megengeditek – még szűkmarkúbbak az információkkal, vagy nem nagyon tudom, hogy kell náluk keresni. A betűik meg egyenesen érdekesek. A cirill és a latin között nem is félúton.

Hát, íme:
Evangelos Moustakas 1930. február 14-én született a görögországi Pireuszban.
Tanulmányait az athéni School of Fine Arts (1950-1954) művészeti iskolában végezte Michalis Tombros iránytásával.

Az Athena High Schoolban rajzot tanított.
Állami ösztöndíj támogatással folytatta tanulmányait az Accademia di Belle Arti Firenze (1960-1963), iskolában. Firenzében tanulta a bronzöntés művészetét a Bruno Bearzi Art Öntödében.
Míg Firenzében tanult, Moustakas kiállította munkáit De Chirico, Gutuso, Rosai, Sassu, Sofici és Tosival. Ebben az időszakban ő is együttműködött a német építésszel Walter Gropiussal (1883-1969).
Moustakas számos díjat nyert el, beleértve az aranyérmet a d 'Alexandrie, Biennálén Egyiptomban 1968-ban.


Legismertebb alkotása: Az egyensúlyozó


Evangelos Moustakas él és dolgozik, Görögországban Pallini Attikin.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Hozzászólások

Hozzászólás írása...