10 híres Petőfi-szobor Magyarországon

Mirror blogjaMirror @ 2015.03.13. 09:27Műlapok
 
Országszerte számos városban állítottak szobrot a híres költő-forradalmár emlékére.

A 20. század közepe táján megerősödött Petőfi-kultusz miatt sok városban állítottak szobrot a költőről. Petőfi Sándor élete nem is feltétlenül kapcsolódik szorosan ezekhez a településekhez. Az itt álló emlékműveket azonban azóta is minden év március 15-én megkoszorúzzák. Íme 10 város Petőfi-szobra, ahol idén tavasszal is felhangzik a Nemzeti dal.

Nyíregyháza

kép: Köztérkép, Ilyés Gábor

Nyíregyházán a Petőfi téren, a vonatállomás és a buszállomás közti parkban találhatjátok meg Petőfi szobrát. A szignó alapján Vigh Tamás 1971-ben készítette az alkotást, de azt mégis csak 1973. március 15-én leplezték le. A szobor azóta is a megemlékezők egyik állomása a nemzeti ünnepünkön.

Székesfehérvár

kép: Köztérkép, Neszták Béla

A székesfehérvári Petőfi szoborban különlegesen keverednek a különböző anyagok: Petőfi maga bronzból, lobogó inge carrarai fehér márványból, fényes szablyája rozsdamentes inoxból készült. Székely János Jenő szobrának ünnepélyes avatása 2004. március 15-én volt. A költőt a halála előtti pillanatban ábrázolja, amikor a Segesvár melletti Fehéregyházánál védekezőn szembefordul támadójával.

Pécs

Kép: Köztérkép, Uzmaria

Pécsen 1950-ben avatták fel Borsos Miklós Petőfi-szobrát a 48-as téren. Amikor átalakították a teret 2010-ben, Petőfi szobra másik két alkotással került egy sorba, igen közel az 56-os emlékműhöz és az Országzászlóhoz.

Szeged

Kép: Köztérkép, Kozma János

Szeged Petőfi-szobrát haraszti mészkőből készítette Horvay János szobrászművész 1930-ban. A másfélszeres életnagyságú alkotás azóta is a Dóm tér egyik legszebb dísze a romantikus árkádsor alatt.

Győr

kép: Köztérkép, county

Győrben Petőfi Sándor szobra az Eötvös téren a Kazinczy gimnázium előtt áll. Kiss István 1963-ban gyaloglás közben ábrázolta a költőt, amivel a folyton vándorló életmódot szerette volna megjeleníteni.

Veszprém

Kép: Köztérkép, Kotricz Tünde

Veszprémben nagy kultusza van a költőnek. Az irodalomtörténészek szerint Petőfi többször is járt a városban. Feljegyzések szerint vándorszínészként Veszprémben is szerepelt. Nem meglepő, hogy a veszprémi Petőfi Színház főbejáratánál is helyet kapott egy szobra. Marton László 1988-as alkotása a járdaszinten áll, ami emberközelivé teszi ezt az alkotást is.

Kecskemét

Kép: Köztérkép, Szórád Péter

Kecskeméten, a Petőfiről elnevezett városrész egyik csendes parkjának közepén, egy méter magas mészkő talapzaton áll a költő bronzból készült mellszobra, amelyet Pálfy Gusztáv készített 1996-ban.

Balatonalmádi

Kép: Köztérkép, Ády

A Balaton melletti szép parkban, a hajóállomás melletti Szent Erzsébet ligetben találjátok ezt az alkotást. A vörös homokkő talapzaton álló Petőfi Sándort ábrázoló bronz mellszobrot Izsó Miklós szobrászművész készítette 1902-ben.

Debrecen

Kép: Köztérkép, Kotricz Tünde

A második világháború után az anyagi és fizikai források hiányában Medgyessy Ferenc az országzászló talapzatról eltávolított két szobrot használta a Petőfi-szobor alapanyagául. Abban az időben heves vitákat váltott ki a szobor. A közvélemény támadta a szobrászt a költő aránytalanul hosszú karja és az igen magas talapzat miatt is. A szobrot azonban 1948-ban, a magyar szabadságharc centenáriumi ünnepségsorozatának keretében felavatták Debrecenben.

Miskolc

Kép: Köztérkép, Kotricz Tünde

Miskolcon 1951. március 15-én avatták fel Kocsis András szobrászművész Petőfi-szobrát. A korábban Tetemvár nevű teret ekkor keresztelték át Petőfi térre. Érdekesség, hogy a szobor körül, félkörívben 13 márványból készült kis oszlopot láthattok az aradi 13 emlékére, közöttük pedig fából készült ülőkéken pihenhettek meg.

Horváth Emese cikke, forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10-hires-petofi-szobor-magyarorszagon/

A Szeretlek Magyarországra írt szobros cikkeimhez sok segítséget és ihletet ad a Köztérkép, ezért Tamás kérésére ezeket az írásokat itt is publikálom. Remélem nektek is tetszenek.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...