5 különleges maciszobor Budapesten

Mirror blogjaMirror @ 2015.05.14. 15:33Műlapok
 
A fővárosban medve- és maciszobrokból is nagyon jó a felhozatal.

Nemcsak az állatkertben láthattok medvéket, ha figyelmesek vagytok, Budapest parkjaiban is találkozhatok velük. Sőt, ezeket a mackókat meg is simogathatátok, igaz az ő bundájuk nem puha, hanem kőből vagy bronzból van.

A gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek örömére a fővárosban több medveszobor van, mint elsőre gondolnátok. Összegyűjtöttünk öt maciszobrot, amit ti is meglátogathattok.

A Feneketlen-tó mellett ülő “Kőmaci” már 1961 óta várja mosolyogva a gyerekeket, hogy azok a játszótér felé menet meglátogassák, és eleségül bogyókat, kavicsokat tegyenek behajlított kőkezébe. Eldugott helye ellenére Molnár László Mackó szobra már generációk óta a gyerekek és a tóhoz járók kedvence.

Játszótér mellett megbújó macik Pesten is akadnak. Zuglóban a Torontál utca mögötti parkban elrejtőzve Kiss Kovács Gyula mackói másznak alumínium faágra. Eldugottságuknak köszönhetően nincsenek összefirkálva sem megsérülve, csak a mackók lekopott orra tanúskodik arról, hogy a lakótelepi gyerekek viszont szívesen lógnak rajtuk.

Mackó úrfi Róka komával a Budai vár tövében, a Bécsi kapu mellett egy szintén eldugott helyen sétál. A szobrot Sebők Zsigmond író tiszteletér állították, aki a gyermekirodalom kiválóságaként alkotta meg Mackó úrfit, továbbá a Dörmögő Dömötör kalandjait is. A szobrot Maugsch Gyula készítette bronzból 1936-ban, azonban jelenlegi helyére csak 1970-ben került át az emlékmű.

Jó dolga van a Németvölgyi úti diákoknak, hiszen ők minden nap találkozhatnak a mesélő Mackó bácsival. Lányi Dezső mészkő szobra 1933 óta olvas fel a gyerekeknek általános iskolájuk bejárata előtt. Nem meglepő, hogy az épületben helyet kapó óvodát később a szoborcsoportról nevezték el, hiszen az emberek már a hivatalos keresztelő előtt is Mackósnak hívták.

Egy 80 centi átmérőjű medencébe csorgatja a vizet Medgyessy Ferenc mackója. A szomjas maci és a hozzá tartozó kút 1956-ban készült. Korábban a Fő utcában állt, és csak 1966-ban vitték át a II. kerületi Nagy Imre térre, ahol jelenleg is a környék legbarátságosabb kútja.

Nyugodtan simogassátok meg a felsorolt macikat, hiszen egyik sem harap!

Horváth Emese cikke, forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/5-kulonleges-maciszobor-budapesten, 2014-08-15,

A Szeretlek Magyarországra írt szobros cikkeimhez sok segítséget és ihletet ad a Köztérkép, ezért Tamás kérésére ezeket az írásokat itt is publikálom. Remélem nektek is tetszenek.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...