Mi igaz a budapesti legendából a pucér férfiszobrokról?

Mirror blogjaMirror @ 2015.07.01. 13:38Műlapok
 
Szájról szájra terjed a történet: a fővárosi férfiszobrok egyike sem teljesen meztelen. Utánajártunk.

Igazi kultúrtörténeti érdekességbe botlottunk, amikor a fővárosi szobrok történetét tanulmányoztuk. Egy szájhagyomány útján terjedő legenda szerint Budapesten nem találunk teljesen meztelen férfi szobrokat. A városi pletykák úgy tartják ugyanis, hogy a kőből, bronzból elkészített figurák mindegyikének lepel, nadrág, valamilyen kezében tartott eszköz takarja nemző közepét. Vagy éppen olyan pózban ábrázolják őket, hogy pont a nemes testrész nem látható.

Szeretjük a kihívásokat, ezért bejártuk az egész várost, hogy személyesen győződjünk meg arról, hogy ez csak egy legenda. Biztosak voltunk abban, hogy a budapesti női szobrok egy részéhez hasonlóan teljesen meztelen férfi ábrázolások is láthatók a köztereken - emlékeink közt elsőként az újlipótvárosi Raoul Wallenberg emlékmű sejlett fel. Fotókkal dokumentáltuk igen hosszúra nyúlt sétánkat.

1. Raoul Wallenberg-emlékmű

Erős kezdésként hadd mutassuk be nektek a kendőzetlen Raoul Wallenberg-emlékművet. Ez a heroikus férfiakt a Szent István park északi oldalán küzd egy óriáskígyóval. Az erőfeszítésben görnyedő alak pedig rendhagyóan feltár minden részletet. A férfi anatómia mintapéldánya is lehetne, ám ennek ellenére igen hányatott sorsa volt a szobornak. No nem a férfiassága miatt. Pátzai Pál szobrát a vészkorszakban ezreket mentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg emlékműveként készítette. Ám politikai okból 1949-ben, a felavatás napja előtt a szobrot ledöntötték és elszállították. Az eredeti szobor azóta Debrecenben díszíti a gyógyszergyár főépületét. A másolatot pedig 50 évvel a kínos avatási incidens után, 1999-ban avatták fel eredeti helyén, ahol most ti is gyönyörködhettek benne.

2. Zsákhordó szobra

Nem kell messzire mennetek, hogy egy másik szexi pasiszoborral is találkozhattok a Szent István parkban. A félmeztelen Zsákhordó azonban sajnos nadrágot is kapott, ráadásul még az sem domborodik igazán. Borbereki Kovács Zoltán alkotásán 1936 óta akadhat meg a szemetek. Igaz, eredetileg a Nagyvásártelepen cipelte terheit a 270 centis bronz munkás, és csak 1948-ban került mostani helyére.

3. Tóth Béla síremléke

Nem is gondolnátok, hogy milyen sok ruhátlan kőférfival lehet találkozni egy temetőben. A Kerepesi temetőben áll ez az izmos, széles mellkasú férfiszobor. Az impozáns férfi Tóth Béla síremléke, amelyet jó barátját, Ligeti Miklós szobrászművészt készített el márványból 1909-ben. Igaz, temetőben nem szokás aktot elhelyezni. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a kezében irónt és papírt tartó, de oldalán pallost viselő szobor szavaknál is erőteljesebben jelképezi Tóth Béla író–publicista habitusát.

4. Kozma Sándor síremléke

Ugyancsak a Kerepesiben találjátok Kozma Sándor szemet gyönyörködtető síremlékét is. Kezében törvénykönyvet tartó, lepelbe burkolt meztelen férfialak töpreng az igazság istennőjének obeliszkje alatt. Ezt a síremléket Kallós Ede készítette 1902-ben a magyar királyi államügyészség megteremtőjének. A síremlék szponzorálására gyűjtést rendeztek, ám olyan sokan adakoztak, hogy a befolyt összeg felét elhagyott gyermekek segélyezésére fordították.

5. Balogh Tihamér síremléke

Kozma Sándor síremlékéhez hasonlóan még két szégyenlősebb, ám hasonlóan gyönyörű férfiakttal is találkozhattok a temetőben. Ilyen Balogh Tihamér sírja, amelyen egy bánatos, fejét térdére hajtó, testének egy részét szemérmesen eltakaró alak őrzi az orvos - író emlékét.

6. Vitéz Vági Imre százados síremléke

A kőből faragott meztelen hérosz a kígyót elpusztító oroszlán mellett hever, megmutatva kidolgozott kőizmait. Horvay János szobrászművész 1924-ben készítette Vitéz Vági Imre százados síremlékét, amely az ártó gonosz feletti győzelem és az emberi áldozatvállalás allegóriája.

7. Kaszás férfi

Igaz, csak az inge van kigombolva, mégis az egyik kedvenc budapesti kőpasim az a kaszás férfi, aki a Kossuth téri metrókijárat mellett állva néz a Parlament felé. Mintha a halál megtestesült szexi szobra lenne. Somogyi Árpád persze nem ezzel az asszociációval készítette el művét 1956-ban. A kaszát és korsót tartó fiatal egyike a szovjet értékeket megfogalmazó munkásszobroknak.

A szexi, de nem teljesen meztelen férfiszobroknál tett kitérő után, térjünk vissza a lényeghez. A Wallenberg-emlékműn és a sírkert aktjain túl még legalább négy teljesen pucér alkotás mutogatja magát Budapest utcáin.

8. Erdei faun

A Blaha fái közt megbúvó Erdei faun cseppet sem mondható szemérmesnek. Marton László 1985-ös alkotása bronzfán ücsörögve, teljes kényelemben terpeszti szét kecskelábait. Szabad bepillantást engedve intim részei felé. Most már világosan láthatjuk, hogy mi elől menekültek a mitológiabeli nimfák.

9. Spartacus

A Kerepesi úton, épületek karéjában, burjánzó növényrengetegben újabb férfiaktra bukkanhattok. A térdelő, pajzsot tartó akt a római gladiátort, Spartacust ábrázolja. Megyeri Barna 1956-os alkotása csak deréktól felfelé látszik, annyira beborítják a kúszófenyők. A “lényeget” azonban még pont láthatjátok.

10. Sportoló férfi

Kamotsay István 1958-ban készített Sportoló férfi szobra, Pasaréten, a Vasas pálya bejárata előtt áll. Ruhátlansága minden bizonnyal az olimpia ókori sportolóira utal, akik még meztelenül küzdöttek meg egymással. Elgondolkodtató azonban, mit szólnának a szurkolók, ha a Vasas focistái mez helyett Ádám-kosztümben lépnének a pályára.

+1 Gondolkodó

A második kerületi Medve utca új irodaháza előtt térdel Varga Imre Gondolkodó alakszobra. Az irodaházból és környezetéből nem igazán derül ki min gondolkozhat. Talán épp azon töri a fejét, miért ilyen szerény méretekkel látta el a szobrászművész.

Horváth Emese cikke, forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/mi-igaz-a-budapesti-legendabol-a-pucer-ferfiszobrokrol/

A Szeretlek Magyarországra írt szobros cikkeimhez sok segítséget és ihletet ad a Köztérkép, ezért Tamás kérésére ezeket az írásokat itt is publikálom. Remélem nektek is tetszenek.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...