8 kővé vált sárkány Magyarországon

Mirror blogjaMirror @ 2015.08.03. 11:26Műlapok
 
Nemcsak a mesekönyvekben vannak sárkányok. Ha figyelmesek vagytok Magyarországon is találkozhatok velük. Sőt, ezektől a sárkányoktól nem kell félnetek, ugyanis kőbe, fémbe és fába zárva alusszák örök álmukat.
A sárkányokat nem csak a szájról szájra terjedő legendák tették naggyá és halhatatlanná. Szobrászművészeink is megörökítették a mesekönyvek és mítoszok e félelmetes hőseit.

Három vassárkány testvér (Budapest)

Ez a három vassárkány eredetileg a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Duna Gőzhajózási Társaság kapujánál őrködött. A rakpart átépítésekor menekültek a Városliget szélére.
Az 50-es évek végén azonban végérvényesen elváltak egymástól. Egyikük a Kiscelli Múzeum kapuja előtt teljesít szolgálatot azóta is, a másik két példány pedig a Vidám Parkba, az Elvarázsolt kastély elé került. Ők ketten 2010-ben továbbvándoroltak az Állatkertbe, ahol azóta is a Varázshegyet őrzik. (Feszl Frigyes alkotásai - Göröntsér Vera, Ády, Ocsovai Lilla, Neszták Béla fotói)

A könyvtár őrei (Budapest)

A Fővárosi Szabó Ervin Könytár belső udvarán fekvő hatalmas sárkányok a 2001-es felújítás óta őrzi a épületet. Sok gyereknek és egyetemistának teszik vidámabbá a könyvtárban eltöltött időt, hiszen az épületszárny otthonos olvasóterméből is rálátni ezekre a békés kőteremtményekre.
Teljesen szürreális élmény (pozitív értelemben) a mesebeli sárkányok jelenléte itt, hiszen egy könyvtárban általában komoly és komor hangulatra számítanak az emberek. A sárkányoknak (is) köszönhetően itt azonban kellemesen telik a kutatómunkával töltött idő. (Pusztai Ágoston alkotása - Mirror fotója)

A kút sárkánya (Szombathely)

A Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő előtt egy betonból kitekeredő sárkány meseszerű látványa fogad benneteket. 2008 óta ihattok gyógyvizet a mindig szomjas sárkány kútjából. Bár nehéz eldönteni, hogy a sárkány valóban a gyógyvízre szomjazik-e, vagy inkább a kedves vízköpő bárányra fáj a foga. (Veres Gábor alkotása - Köztérkép, Vódli József fotója)

Hétfejű sárkánybébi (Szombathely)

Szintén Szombathelyen áll ez a hétfejű sárkánybébi. Meglehetősen fiatalon válhatott kővé, hiszen egy hajdani óvoda kertjében találhattatok rá. A Domonkos úti óvoda időközben átadta a helyét a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak, így a fenyőfák árnyékából figyelő kis sárkány azóta is láthatja embergyerek kortársait. (Miró Eszter alkotása - Köztérkép, Vódli József fotója)

Kínai fasárkány (Kazincbarcika)

A kazincbarcikai vegyi üzem évekkel ezelőtt kínai többségi tulajdonban került. Ennek a kínai-magyar együttműködésnek a jegyében érkezett Szőke Gábor Miklós fasárkánya a város főterére. A Kínai Süsünek is becézett sárkány türkizkék árnyalatai a kínai hagyomány szerint felerősítik a pozitív energiákat a munkahelyen és a családban. Valamit pedig tényleg tudhat a sárkány, hiszen rengeteg rajongói fotó bizonyítja, hogy megszerették a városlakók. (Szőke Gábor Miklós alkotása - Köztérkép, Röghegyiné Anita fotója)

Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2015/07/30/8_kove_valt_sarkany_magyarorszagon

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömöt szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...