Pitypalatty-völgy (lakhelyem)

 
A Pitypalatty-völgy a Bükk hegység északi lábánál fekszik. A Harica patak szeli ketté a térséget. Gyönyörű dombokkal, erdőkkel borított Lyukó-völgyben húzódik meg békés testvériségben hat község: Varbó, Parasznya, Radostyán, Kondó, Sajólászlófalva és Sajókápolna. Szinte egymásba karolva adnak otthont az itt élőknek és az ide látogatóknak. Az évszázadok óta itt élő szorgalmas nép munkája nyomán a völgy fejlődik, szépül, idegenforgalmi érdeklődésre is számot tart.

A völgyet Sajószentpéterről, a 26-os főútról, valamint Miskolcról Lyukóbánya felől közelíthetjük meg. Sajószentpéterről indulva mintegy 2 km-re Sajókápolnára érkezünk. A település főterén a templom északi szomszédságában Világháborús emlékmű található (Sajnos nem találtam hozzá semmilyen adatott.). A falun végighaladva a réten az egykori szebb időket látott repülőtér van, (sajnos ma már használaton kívül, az egykori hangárokból üzemek lettek) a hegy oldalában a repülős emlékmű található.

Sajókápolnától mintegy 1,5 km-re van Sajólászlófalva. A községre vonatkozó okleveles adatok már a XIV.századtól fellelhetők, de királyi emberek említésénél a Lászlófalvai család szerepel már korábban is. Ebből következtethető, hogy a település már az Árpád-korban fennállott, neve Lazlófalua. A közel 500 fős település híres szülöttje Egressy Gábor, aki a magyar színészvilág egyik legnagyobb alakja. Születésének 190. évfordulója alkalmából Egressy-emlékoszlopot állítottak fel a falu közepén. Átkelve a Harica patakon a Református Templom kertjében a II. világháborúban elesett hősi halottak emlékműve áll.

A völgy következő települése Kondó, a völgy egyetlen Wifi faluja. A faluban sajnos nem található egyetlen köztéri alkotás sem. De a falu melletti domboldalon, a temető aljában lévő részleteiben neobarokk templom, a hajó déli oldalának közepén álló, 25 méter magas tornyával nagyon szép képet mutat a településről.

Folytatva a már megkezdett utat a 700 lelket számláló Radostyánba érkezünk. Radostyán neve ószláv eredetű, magyarul 'várhely' a jelentése. A középkori templom ezen a falu közepén emelkedő 'hegyen', 'várhelyen' épült, ismeretlen időben. Mai állapotát 1784-ben nyerte. Érdekesség, hogy a templom mellett lévő temetőn a többszöri ásatások alkalmával kétezer háromszáz éves kelta urnasírokat találtak értékes leletekkel. Radostyánban sem található köztéri alkotás, de a Radostyáni templom messzemenőleg a legszebb a környéken, erre járva érdemes időt szakítani rá Radostyánnal szinte egybeforrt Parasznya község. A település mintegy 700 éves múltra tekint vissza. Nevét először a XIII. században említik, Peresne néven. A főterén találhatjuk a Világháborús emlékművet, a főtértől nem mesze található a völgy egyetlen olyan iskoláját ahol 8 évfolyamos tanítás van. Az iskola Baross Gábor nevét viseli, falán arcképes bronztáblával (sajnos még nem sikerült lefotóznom.)

A völgy utolsó egyben legszebb környezetben lévő települése Varbó. A közel 1300 fős Varbó magas hegyes vidéken épült fel, a Bükk hegység északi lejtőjén, így környezetében jelentős az erdők aránya. Erdőgazdálkodása jelentősebb a szántóföldi növénytermesztésnél. A község főterén egyben a völgy buszvégállomásánál található a Bányász emlékmű, mögötte az Önkormányzat udvarán Varga Éva alkotása a Millenniumi emlékmű látható. A település végén a Varbói tó található, körös körül dombokkal. A községben lovas turizmus és Erdei Kisvasút található igaz a falu határától 30 perces séta után. Varbóról erdei úton keresztül elérhető Lillafüred valamint Bánkút. Behajtás gépkocsival tilos!
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok