Az Isten tenyerén - Szakál Antal

Aerdna blogjaAerdna @ 2018.06.09. 15:38Alkotók
 
Szakál Antal nevét Székesfehérváron és környékén sokan ismerik, bár élete egy részét nem itt élte le.

A Vajdaságban, Cservenkán született 1933-ban a kilenc testvér közül hetedikként. Később, 11 éves korában kellett elhagyniuk otthonukat. 1944-ben evakuálták őket, egy szekéren vitték magukkal mindazt, amit lehetőségük volt … Somogyban töltötte élete egy részét, már ekkor is mindent lerajzolt. Rajzait egy szociális gondozó látta meg, így került Kalocsára általános iskolába. Középiskolai jelentkezésére nem kapott választ, ekkor már Pesten élt, bátyjával együtt albérletben. Ekkor a Kőbányai Szerszám- és Gépgyárban dolgozott, közben jelentkezett az Operaházba díszletfestő tanulónak. Oláh Gusztáv műtermébe járt, közben beíratták szobafestő-mázolónak. Oláh Gusztáv vitte el a Képzőművészeti Főiskolára, ahol fel is vették, de mivel nem volt érettségije, így az Eötvös Gimnáziumban érettségizett le egy év alatt.

Közben rájött, hogy nem akar festőművész lenni, fontosabbnak tartotta, hogy rendes állása legyen, így rajz és földrajz szakos tanár lett. Ezt követően elvégezte a Testnevelési Főiskolát is, majd 1954-1962 Dégen nevelőtanárként dolgozott. „Rendszerellenes magatartásáért” kirúgták, így lett Pécsen kiképző tiszt, ahol politikai gazdaságtant tanított a katonáknak. Sajnos itt sem maradhatott, így szállítómunkásként dolgozott a Nitrokémia gyárban Balatonfűzfőn.

Közben a sport végig elkísérte az életét, és atlétikai megyei válogatottként az egyik járás sportszövetség elnöke, majd a Megyei Sportszövetség elnökségi tagja lett. A székesfehérvári Béke Téri Általános Iskolában – ma Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola - tanított több, mint tíz évig, majd a Hétvezér Általános Iskolában is tanított. Közben folyamatosan rajzolt, festett, főleg realista képeket, de az impresszionizmus is megjelent művészetében. A festés, rajzolás mellett figurális domborműveket alkot, melyekből jó néhány már felkerült ide a Köztérképre.

Jómagam két alkalommal kerültem közvetett kapcsolatba az alkotóval: egyik alkalommal lerajzolta kisfiamat egy falunapon, illetve a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola 2013-as emlékéve kapcsán akkori igazgatóm behívott az irodájába, hogy mit gondolnék ide az iskolába az emlékévre … Javaslatom eredménye lett a Szent Istvánt ábrázoló dombormű, melyet az emlékévi városi tanévnyitón avattak fel: https://www.kozterkep.hu/~/21205/Szent_Istvan_Szekesfehervar_2013.html

Ő maga így vallott magáról:
„A tanyavilágban az egész határ az enyém volt, igazi prérigyerek voltam. Állatok, madarak, siklók, gyíkok között nőttem fel, a környéken mindent meg kellett ismernem. A háziállatokkal – tekintve, hogy mi is sokat tartottunk – szintén gyorsan barátságba kerültem. Nagyon szerettem köztük játszani. Ha valaki látta az Indul a bakterház című filmet, nos, én pontosan olyan gyerek voltam. Minden rosszban benne voltam, pedig sokszor megkaptam a magamét. Ebben a pusztában szívtam magamba a természet szeretetét, és az már csak úgy van, hogyha az ember megszeret valamit, azt igyekszik minél jobban megismerni. A legkisebb bogártól a legnagyobbig: a darazsakat, poszméheket is, mert ha nem így tesz, akkor előbb-utóbb megcsípik, megharapják.”

„Hintsd el a szeretet magját és boldogságot fogsz aratni!” – vallja ma is a Székesfehérváron élő képzőművész és tanár.

Néhány kiállítása:
2012 – Szabadbattyán, Gróf Batthyány Lajos Általános Iskola
2013 - Székesfehérvár, Városháza
2015 - Székesfehérvár, Európa Klub
2016 – Székesfehérvár, Bory Jenő Általános Iskola
2017 – Székesfehérvár, Kisfaludi Közösségi Ház
2017- Szabadbattyán, Gróf Batthyány Lajos Általános Iskola
2017- Székesfehérvár, Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ
2018 – Székesfehérvár, Vörösmarty Terem

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Székesfehérvár városáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Pro Civitate díjat adományozott a művésznek 2013. augusztus 20-án a Szent István emlékévi programok keretében.

A művész Pro Urbe díjas, Príma díjas, és a Klebelsberg Kuno-emlékérmet is megkapta.

2013-as életmű kiállításán azt mondta neki valaki: „Tóni, téged az Isten a tenyerén hordozott!”

Források:
http://www.varosgondnoksag.hu/index.php?pg=news_164685
https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/deruvel-mokaval-lori-toni-jol-tudsz-te-loditani-szakal-antal-karikaturai-2020449/
https://www.feol.hu/hirek/kialtas-a-gyermekekert-1539215/
https://www.feol.hu/cimke/szakal-antal/
https://www.feol.hu/kultura/koszonettel-emlekbe-1761977/
https://www.szekesfehervar.hu/szakal-antal-alkotasaibol-nyilik-tarlat-penteken
https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/megyei-gyermekvedelmi-napok-deg-festomuvesz-kiallitas-2149425/
https://www.feol.hu/hirek/augusztus-20-unnepi-kozgyules-fehervaron-kituntetes-atadassal-1557959/
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Kapcsolt alkotó

Szakál Antal
Szobrász

Hozzászólások

Hozzászólás írása...